“Curiosity keeps leading us down new paths”

W. Disney

Ben of word jij expat in Nederland?

Of wil jij na jarenlang verblijf in het buitenland weer jouw weg vinden hier in Nederland?

Dan kan het fijn zijn als er iemand een tijdje met je meeloopt om jou wegwijs te maken.

Expat life

Je gaat een avontuur tegemoet. Je staat op het punt om je (samen met je partner) in een nieuw land met een nieuwe cultuur te settelen. Je gaat veel nieuwe mensen ontmoeten. Een leven als expat is spannend en uitdagend; telkens omschakelen, ergens landen, de cultuur leren kennen en vooral de ongeschreven regels ontdekken. Niet alleen voor jou, maar ook voor jouw partner die (wellicht) een baan en sociaal leven thuis achterlaat. Een goede voorbereiding vooraf, en vooral in het begin van je avontuur, is belangrijk.

Aanpassingsvermogen

Wist je dat er momenteel zo’n 200.000 expats in Nederland wonen? En dat er een groeiende behoefte is om goed begeleid te worden? Zodat je succesvol bent in de opdrachten die je hier uitvoert, je partner zich goed kan inleven en (wellicht ook een baan kan vinden) én dat je simpelweg gelukkig bent. In Nederland faalt zo’n 25-40% van de expat assignments, met als belangrijkste reden dat expats en hun partners zich niet kunnen aanpassen aan de lokale cultuur en arbeidsomgeving.

Mijn expat life

Ik weet er alles van. Bijna de helft van mijn leven woon ik als Duitse in Nederland, ben getrouwd met een Nederlander en heb mij de gewoontes van de Nederlanders eigen gemaakt. De andere 20 jaar heb ik landen als Duitsland, Engeland, België, Australië en Zuid-Afrika als ‘thuis’ mogen noemen. En het begin – als kind, jonge vrouw, als moeder of als manager – was niet altijd even makkelijk. Toch heb ik van elke ervaring genoten en geleerd en kijk ik vol enthousiasme en geluk terug op die ervaringen. Ik had ze niet willen missen.
Bovendien heb ik 20 jaar ervaring bij multinationals, dus ik weet ook waar jij op de werkvloer tegenaan loopt. Met een goede voorbereiding en begeleiding wordt de kans op een succesvolle expat assignment gemaximaliseerd.

Katrin Ellmann

Jouw uitdagingen

Uitdagingen die je kunt tegenkomen zijn:

  • Teleurstelling dat het leven ver van huis toch niet zo rooskleurig is als je eerst dacht.
  • Cultuurshock: je kunt jezelf ‘out of your depth’ voelen door een andere taal, verschillende waarden en normen, een andere religie en politiek.
  • Het gevoel dat je er helemaal alleen voor staat. De eerste tijd word je geleefd en is alles spannend. Maar als je bent gesetteld, de dozen zijn uitgepakt, merk je dat het nieuwe eraf is en begint het gewone leven weer. Je mist je vrienden en familie van thuis. Hoe pak je de draad op? Hoe vind jij je eigen identiteit weer terug?
  • Of andersom: na jarenlang verblijf in het buitenland, kom je terug in Nederland en zie je dat er van alles is veranderd. Je weet even niet meer wat je wilt, hoe jouw toekomst eruit mag gaan zien, hoe alles hier in z’n werk gaat. Hoe en waar begin je?

Expat Life Coaching

Als Expat Life Coach help ik jou graag om helderheid en een beter inzicht in jezelf te krijgen in een uitdagende situatie. Samen onderzoeken we wat jij nodig hebt om je doel te bereiken. Wij stellen realistische doelen en je kunt met al je vragen bij mij terecht. Zolang als jij nodig hebt.